Spis treści
Zobacz: Jak zrobić makaron z dyni?
Jak przygotować dynię makaronową? Wskazówki krok po kroku
Dynia makaronowa jest łatwa w przygotowaniu. Wystarczy ostry noż, deska do krojenia, ściereczka lub ręcznik kuchenny, papier do pieczenia i nagrzany piekarnik. Po opanowaniu metody przygotowania tej dyni może się ona stać częstym składnikiem wielu dań. Zaczniemy jednak od podstaw. Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, a za każdym razem uzyskasz idealny makaron z dyni.
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja na: 4 osoby (lub 2 bardzo głodne)
poziom trudności: łatwy
- Dynię makaronową przekrój wzdłuż na pół. Zrób to ostrożnie, używając ostrego noża (np. noża szefa kuchni) i dużej deski do krojenia. Pod deskę możesz podłożyć wilgotną ściereczkę lub mały ręcznik, żeby była bardziej stabilna.
- Włącz piekarnik i rozgrzej do 200 stopni.
- Z przekrojonej dyni usuń pestki.
- Posyp połówki dyni szczyptą soli i odstaw na ok. 10 minut, aby usunąć nadmiar wilgoci. Dzięki temu unikniesz papkowatej konsystencji po upieczeniu. Po 10 minutach odlej nadmiar płynu i przetrzyj wnętrze dyni papierowym ręcznikiem.
- Dynię skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
- Odwróć dynię przekrojoną stroną do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przygotowaną dynię wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 40-60 minut (zależy od wielkości dyni).
- Po 40 minutach możesz sprawdzić, czy dynia jest gotowa. Wyciągnij ją z piekarnika i przeciągnij zębami widelca po naciętej stronie. Jeśli nitki przypominające spaghetti łatwo uwolnią się ze skórki, oznacza to, że dynia jest gotowa. Jeśli nie, kontynuuj pieczenie i sprawdzaj co 5 do 10 minut. Zbyt długie pieczenie może doprowadzić do bardziej wilgotnego „spaghetti”, dlatego lepiej uważnie obserwować dynię i sprawdzać jej stan.
- Upieczoną dynię odwróć i odstaw do ostygnięcia.
- Przy pomocy widelca zeskrobuj pasma „makaronu”. Możesz zaczynać od zewnątrz i przesuwać się w głąb.
Upieczoną dynię makaronową można przechowywać w szczelnym pojemniku przez 3 do 5 dni.
Co można zrobić z dyni makaronowej? Pomysły na dania z dynią makaronową
Dynia makaronowa ma słodkawy smak i włóknistą konsystencję. Świetnie sprawdzi się w wielu przepisach. Najprościej można ją jeść z parmezanem i oliwą, a posmarowana masłem i doprawiona solą i pieprzem może być smaczną przystawką. Można ją upiec, ugotować na parze lub przygotować w wolnowarze, usmażyć placki, przyrządzić zapiekanki czy użyć do faszerowania (np. w formie łódeczek). Szczególnie – jak wskazuje jej nazwa – jest popularnym zamiennikiem makaronu.
Dynię makaronową możesz użyć zamiast tradycyjnego makaronu i połączyć z różnymi składnikami, takimi jak sos bolognese, sos grzybowy, czosnek i parmezan, a nawet połączyć z pulpetami w sosie pomidorowym.
Zobacz: Jak zrobić najlepszy sos do makaronu? Przepisy na spaghetti bolognese, carbonara, Napoli
Zobacz także inne jesienne przepisy ze Strony Kuchni:
Jajka pieczone z fetą i pomidorkami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?