MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rabarbar to roślina sezonowa, po którą najlepiej sięgać w...
fot. encrier / GettyImages

Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe

Rabarbar – skarbnica potasu

Rabarbar to roślina sezonowa, po którą najlepiej sięgać w okresie od maja do czerwca. Ma zaledwie 15 kcal w 100 g i jest skarbnicą potasu oraz innych składników mineralnych. Ze względu na dużą zawartość błonnika polecany jest osobom z tendencją do zaprać. Choć można jeść go na surowo, najczęściej wykorzystywany jest jako składnik ciast lub innych deserów, a także jako baza do ugotowania kompotu. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego nie jest polecany osobom ze schorzeniami nerek.

Zobacz również

Transfery w 1. i 2. lidze - 29 czerwca: Zagłębie Sosnowiec robi porządki

NOWE
Transfery w 1. i 2. lidze - 29 czerwca: Zagłębie Sosnowiec robi porządki

Świeże owoce i warzywa na giełdzie w Sandomierzu. Po ile truskawki, wiśnie i inne?

NOWE
Świeże owoce i warzywa na giełdzie w Sandomierzu. Po ile truskawki, wiśnie i inne?

Polecamy

Poznaliśmy Miss Polonia Naszemiasto.pl 2024. Która z kandydatek wygrała?

Poznaliśmy Miss Polonia Naszemiasto.pl 2024. Która z kandydatek wygrała?

9 wskazówek, jak ochłodzić psa w gorący dzień. Stosuje je, a twój pupil będzie zdrowy

O TYM SIĘ MÓWI
9 wskazówek, jak ochłodzić psa w gorący dzień. Stosuje je, a twój pupil będzie zdrowy

Pyszny makaron z cukinią i borowikami. Włoski kucharz zrobił go przez przypadek

Pyszny makaron z cukinią i borowikami. Włoski kucharz zrobił go przez przypadek