MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nadmiar soli w diecie prowadzi do nadciśnienia i chorób...
fot. dolgachov/123rf.com

Te dodatki zepsują żurek. Przez nie możesz się rozchorować. Unikaj ich, a zupa będzie zdrowsza. Sprawdź, jak nie zepsuć żurku na Wielkanoc

Sól

Nadmiar soli w diecie prowadzi do nadciśnienia i chorób sercowo-naczyniowych, w tym miażdżycy, zawału serca i udaru. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g, czyli jednej małej łyżeczki na dobę. Tymczasem niemal wszystkie gotowe produkty, które kupujemy w sklepie zawierają duże ilości soli. Robiąc więc żurek weźmy pod uwagę wszystkie składniki jakie do niego dodajemy. Kiełbasa, boczek, zakwas czy gotowe mieszanki przypraw do zupy pojedynczo zawierają już sporą ilość soli, a dodane do jednego dania łącznie mają jej dużo więcej. W ten sposób łatwo przekroczyć dzienną normę sodu w diecie. Lepiej więc już nie dosalać dodatkowo zupy.

Zobacz również

Złóż wniosek o 300 plus. Kto może skorzystać? Gdzie składać wnioski i kiedy wypłaty?

Złóż wniosek o 300 plus. Kto może skorzystać? Gdzie składać wnioski i kiedy wypłaty?

Barbara Bruzda ma pomysł na biznes. Sztuczna inteligencja pomoże zwierzętom

Barbara Bruzda ma pomysł na biznes. Sztuczna inteligencja pomoże zwierzętom

Polecamy

9 wskazówek, jak ochłodzić psa w gorący dzień. Stosuje je, a twój pupil będzie zdrowy

O TYM SIĘ MÓWI
9 wskazówek, jak ochłodzić psa w gorący dzień. Stosuje je, a twój pupil będzie zdrowy

Pyszny makaron z cukinią i borowikami. Włoski kucharz zrobił go przez przypadek

Pyszny makaron z cukinią i borowikami. Włoski kucharz zrobił go przez przypadek

Kawa dla dorosłych. Poznaj przepis na kawę po irlandzku

Kawa dla dorosłych. Poznaj przepis na kawę po irlandzku