MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek...
fot. rawpixel.com/freepik

To najgorsze produkty dla twojego układu odpornościowego. Nie jedz ich, jeśli nie chcesz chorować

Smażona żywność

Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek zwanych końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE). AGE powstają, gdy cukry reagują z białkami lub tłuszczami podczas gotowania w wysokiej temperaturze (np. podczas smażenia). Jeśli ich poziom w organizmie jest zbyt wysoki, AGE mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkodzeń komórek.

Dieta bogata w AGE może zwiększać podatność na choroby i zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń takich jak zespół metaboliczny, niektóre nowotwory i choroby serca. Spożycie AGE można ograniczyć, zmniejszając ilość zjadanych frytek, chipsów czy smażonego mięsa (np. kurczaka, boczku, ryb).

Zobacz również

Chiny mają nowe bazy szpiegowskie. Odkryto je dzięki zdjęciom satelitarnym

Chiny mają nowe bazy szpiegowskie. Odkryto je dzięki zdjęciom satelitarnym

Brazylia ma nowe święto narodowe – Dzień Króla Pelego

Brazylia ma nowe święto narodowe – Dzień Króla Pelego

Polecamy

Groźna bakteria w sałacie! Zmarła pierwsza osoba. Tą bakterią można się zarazić latem

O TYM SIĘ MÓWI
Groźna bakteria w sałacie! Zmarła pierwsza osoba. Tą bakterią można się zarazić latem

Poznaj swój miłosny horoskop na pierwszy tydzień lipca. Co czeka Cię w miłości?

Poznaj swój miłosny horoskop na pierwszy tydzień lipca. Co czeka Cię w miłości?

Babciowe 2024. Wsparcie dla rodziców małych dzieci, wszystko co musisz wiedzieć

Babciowe 2024. Wsparcie dla rodziców małych dzieci, wszystko co musisz wiedzieć